Jellemzők

Az első, 1536 processzormagot és több mint 6 terabájt memóriát tartalmazó rendszer (Gyires) kapacitása elképesztőnek tűnt 2011-ben. Másodpercenként 50 billió számítási műveletet végez el, ami egy mai csúcsteljesítményű hordozható számítógépnél ezerötszázszor gyorsabb. A világ 165. legerősebb szuperszámítógépét európai uniós támogatással vásárolták meg, 350 millió forintból. Elsősorban a kutatók munkáját segíti majd.

Az a  szuperszámítógép valójában 128 darab, hálózatba kötött kisebb számítógép, melyek egyenként 12 darab processzorral rendelkeznek. Ha ezek maximális teljesítményen működnek, a zajszintjük 96 decibel, ami egy diszkóban mérhető zajjal ér fel. Számítási teljesítménye meghaladja a 18 teraflopsot (1 teraflop teljesítmény másodpercenként 1012 számú művelet elvégzésének képességét jelenti). A szuperszámítógép egy hangszigetelt, klimatizált teremben kapott helyet a Kassai úti campuson. A szuperszámítógép értéke 350 millió forint. „Ez gyakorlatilag 128 darab szerver, egyenként 12 darab processzorral, ami összesen 1536 darab processzort jelent. Ezt úgy képzelhetnénk el legszemléletesebben, mintha egy mai, legkorszerűbb notebookból, amivel ma már azért elég komoly dolgokat lehet csinálni, ilyenből 1536 darabot tennénk egymás mellé, és egy nagyon gyors hálózati kapcsolatban egyszerre működve számolnának” – magyarázta Gál Zoltán, a DE TEK akkori információtechnológiai igazgatója.

A szuperszámítógép elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de a gép létrejöttét támogató Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIIFI) rendszerébe kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.

A későbbi két bővítés (Leo 2015 elején, Apollo 2015 végén) az előző rendszer kapacitásának több mint hússzorosát jelentette. Mivel az egyetemi kutatók 2015-ben már rendelkeztek HPC felhasználói tapasztalattal, nem okozott nehézséget hónapokon belül az új rendszert telitettségig terhelni számolási feladattal.

Frissítés dátuma: 2018.07.31.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.