Átadás 2011-ben

2011. április 6-án  a világ 165. legerősebb számítógépét állították munkába ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem egyik Kassai úti épületében, így a HBONE+ nevű projekt újabb fázisához érkezett. Amint az átadáskor dr. Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, a Tudományegyetemi Karok (DE TEK) és a NIIFI 2008-ban megállapodást írtak alá, aminek értelmében az országos szuperszámítógép-rendszer (HPC – High Performance Computing) egyik csomópontja az intézmény Kassai úti campusán kialakított erőforrásterembe kerül.

Négyéves előkészítés után adták át az 1536 processzormagot és több mint 6 terabyte memóriát tartalmazó, másodpercenként 18 billió számítási művelet elvégzésére képes gépet.

A szerkezet része egy 4 szupergépből álló, korszerű, úgynevezett optikai hibrid hálózattal összekapcsolt rendszernek; a pécsi és a szegedi egyetemen, illetve a budapesti Nemzeti Informatikai Infrastruktúra-fejlesztő Intézetben lévő társait a közeljövőben helyezik üzembe. Mindez 100 százalékos EU-támogatással épült ki, összesen 4,7 milliárd forintért, amiből a debreceni gép „csak” 350 millió forintba került.

Nagy Miklós, a projektet vezető Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIIF Intézet) igazgatója az átadáson elmondta: a Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten összesen 1,2 milliárd forintból beszerzett négy szuperszámítógép a hazai kutatás-fejlesztésben minőségi előrelépést jelent.     A Magyarországon 2001-ben kiépített szuperszámítógép-rendszer számítási kapacitása így a hetvenszeresére, tárolási kapacitása pedig a százszorosára nő - ismertette az igazgató. Mivel számos tudományterületen a jelenségeket egyre precízebb matematikai modellekkel írják le, a laboratóriumi munkát és a tényleges kísérleteket a számítógépes modellezés alapozza meg. A kutatómunka és a tervezés pedig annál hatékonyabbá és eredményesebbé válik, minél nagyobb a számítási teljesítmény és az adattárolási kapacitás - összegezte az összesen 48 teraflop számítási teljesítményű hálózat előnyeit Nagy Miklós.

Fábián István, a DE rektora szerint az egyetemük szakmai munkáját dicséri az, hogy hozzájuk került az országosan egyedülálló berendezés. Ez - mint hangsúlyozta - felelősséget is jelent számukra, hiszen ezt a berendezést meg is kell tölteniük tudományos kutatási tartalommal. Hozzátette: az egyetem minden centruma, a legkülönbözőbb tudományterületeken fogja használni a számítógépet, de azt hozzáférhetővé teszik az MTA Atommagkutató Intézetének szakemberei és más külső kutatók számára is. Gaál István, a számítógépet üzemeltető Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke kiemelte, hogy az intézmény informatikai kutatóbázisát az elmúlt években soha nem látott fejlődés jellemezte: felépült egy informatikai inkubátorház, videokonferencia-rendszert építettek ki és rövidesen elkészül az informatikai kar új, korszerű épülete is.

Dr. Gaál István, a Tudományegyetemi Karok elnöke beszédében kiemelte, hogy „a TEK minden szükséges forrást rendelkezésre fog bocsátani, hogy a következő 5 évben sikeresen működjön a HPC”. A Tudományegyetemi Karok az erőforrás terem szomszédságában korszerű, a legmodernebb informatikai eszközökkel ellátott (pl. HD minőségű videokonferencia) helyiséget alakított ki. Dr. Gaál István arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetem informatikai kutatóbázisában az elmúlt években soha nem látott fejlődés indult meg: felépült egy informatikai inkubátorház, HD minőségű videokonferencia-rendszert építettek ki és rövidesen elkészül az Informatikai Kar új épülete is a Kassai úton, a szuperszámítógép szomszédságában.

Gondolatok cluster technológia irányába

Frissítés dátuma: 2018.08.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.