Köszöntő

Köszöntöm a Debrceni Egyetem Szuperszámítógép (HPC) Központjának honlapján. Az egység a legkorszerűbb innovációs és feljesztési megoldásokat támogatja kiemelekedően nagy számolási kapacitással. A "Big Data" kategóriájú adatokat rendszereink az asztali, illetve klasszikus szerver gépek processzálási kapacitásának több mint ezerszeresével képesek feldolgozni. Az extra nagy adahalmazok tárolási kihívására is ez a rendszer képes gyakorlati megoldást adni.

A HPC használata speciális informatikai ismereteket feltételez. Ez esetenként meghaladja az egyetemi képzésben szokásos szintet, mivel a hardver erőforrások mennyiségi jellemzőinek nagyságrendekkel nagyobb értéke úgy a programozási, mint az alkalmazói körben új, jelenleg is feljődés alatt lévő információtechnológiai, illetve kommunikációs módszerek használatát jelenti. Így az asztali számítógépekre fejlesztett alkalmazások puszta migrálása a HPC-re nem okoz szignifikánsan gyorsabb végrehajtást. Az applikációk alapját képező algoritmusok és forráskódok átszervezése, párhuzamos típusú végrehajtásúra alakítása jelenti a HPC gépek igazi képességének hatékony kihasználását. 

A párhuzamos algoritmusokra való áttérési folyamat a szoftverfejlesztési paradigmák és módszerek egyik kiemelt hatékonyságnövelő célkitűzése, aminek széleskörű alkalmazása a gyakorlatban új megoldások, valamint jelentősen hatékonyabb IT szolgátlatások elterjedését jelenti. Ennek érdekében az egység támogatja a HPC know-how terjesztését, valamint kapcsolatot biztosít a HPC felhasználók és a kutatási, valamint inovációs feladatokat hatékonyan segíteni képes nagyteljesítményű, párhuzamos feldolgozói rendszerek között.

 

Dr. habil. Gál Zoltán
központvezető

Frissítés dátuma: 2018.10.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.