Újfajta egyetemi-ipari innováció

2016, szeptember 5 - 17:04
Európában elsőként a Debreceni Egyetem tervezi mezőgazdasági területen bevezetni a finn inkubációs modellt, a DEMOLA-t.

Üzleti vállalkozások ténylegesen létező, a piac által felvetett problémáira közösen dolgoznak ki megoldásokat egyetemi hallgatók, oktatók és az érintett cégek szakemberei – ez a lényege a világ egyik innovációs nagyhatalmának számító Finnország inkubációs platformjának, a DEMOLA-nak.


- A projektekben általában több szakterület hallgatói működnek együtt oktatókkal, kutatókkal és az ipari, üzleti szféra szakembereivel. A vállalatok friss ötletekhez és megoldásokhoz jutnak, az egyetemisták pedig innovatív termékeket, szolgáltatásokat és üzleti modelleket fejlesztenek, miközben problémamegoldó képességük fejlődik, sőt vállalkozói tapasztatokat is szereznek. Ezek az együttműködések sok esetben későbbi munkakapcsolatokat alapoznak meg a tanulók és a cégek között, valamint magukban hordozzák start up-ok indításának lehetőségét is – részletezte Korányi László, a Technopolitan Zrt. vezérigazgatója a kar oktatóinak tartott szeptember 5-ei workshopon.


A fiatal oktatók, kutatók képzése az első lépés a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon a modell bevezetésének előkészítésére.


- A Debreceni Egyetem az első intézmény lesz Európában, amely mezőgazdaság- és élelmiszertudomány területén vezeti be a DEMOLA rendszert. Újfajta lehetőséget kínálunk ezzel a régió vállalkozásainak az egyetemi tudásbázisra épülő innovációra, amihez teljes körű szakmai hátteret garantál kutatói gárdánk, illetve a karunkon nemrég átadott Élelmiszertechnológiai Tanlabor, a Hallabor, a Bemutatókert, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság – ismertette Komlósi István dékán.


A finn innovációs modellt egyébként Európa 11 országának 37 egyetemén alkalmazzák, például a University of Maribor, a Baltic Institute of Finland és a Campus Iberius intézeteiben. Magyarországon eddig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem indította el, műszaki területen.  A Debreceni Egyetemen a tervek szerint jövő év februárjában vezethetik be.

Sajtóiroda – TH


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.