Az amerikanisztika ünnepe

2016, szeptember 5 - 11:42
Konferenciával ünnepli huszonöt éves jubileumát a Debreceni Egyetemen az Angol-Amerikai Intézet és a Fulbright Bizottság.

A rendszerváltás után jöhettek létre hazánkban az egyetemeken az amerikanisztikával foglalkozó műhelyek, az 1991/92-es tanévtől tanulhattak a Debreceni Egyetem jogelődjén is először amerikanisztikát a diákok. Ahogy a szeptember 2-án megkezdődött, „English and American Studies Then and Now” című konferencián Abádi Nagy Zoltán intézetalapító igazgató felidézte, a Debreceni Egyetemen fontosnak tartották, hogy a már addig is létező angol képzéssel egy intézetben alakítsák ki az új diszciplína intézményi feltételeit, így jött létre az Angol-Amerikai Intézet.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a konferencia megnyitóján arra is rámutatott, hogy a huszonöt évvel ezelőtti eseményekre emlékezés egyben a rendszerváltás korszakára való visszatekintés is.

Az amerikanisztikai tanulmányok lehetővé tételével a rangos külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó Fulbright Bizottság is irodát nyithatott Magyarországon: a debreceni rendezvényen Jókay Károly, a hazai Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem egyike volt a program itthoni alapítóinak.

Az Angol-Amerikai Intézetben az elmúlt huszonöt évben csaknem harminc külföldi oktató tartott órákat Fulbright-ösztöndíjasként.


A Szeptember 2-án és 3-án zajló konferencián akár még a kortárs amerikai indián humorról is lehet előadást hallgatni, az alapításra való emlékezés azonban szeptemberben több rendezvénnyel tovább folytatódik.

Glant Tibor, az Észak-Amerikai Tanszék vezetője úgy tájékoztatott, hogy szeptember második felében rendeznek egy találkozót a végzett debreceni amerikanistáknak, amelyen karrierjükről mesélnek majd az egykori debreceni egyetemisták, de a Kutatók Éjszakájára is több programmal készülnek, elemezni fogják például a végéhez közeledő amerikai elnökválasztási időszakot.

Sajtoiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.