Innovatív szőlőmetszés Mádon

2021, február 18 - 13:42
A szőlő metszésének különböző művelésmódokban történő újfajta elméleti és gyakorlati megközelítésével ismerkedhettek meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiájának oktatóközpontjában.

A helyi borászati ismeretek bővítése és a magasabb minőségű termés elérése érdekében három napos szőlőmetszési kurzust tartott február 15. és 17. között a világ számos nagy borvidékén ismert olasz Simonit & Sirch szaktanácsadó cég szőlészeknek, borászoknak a mádi Borsay kastélyban.

A résztvevők egy Észak-Olaszországból, a Fruli-Venezia –Guilia tartományban található szőlőtermő vidékről származó korszerű metszési metódussal ismerkedhettek meg. Az innovatív módszert két szőlész szakember, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch dolgozta ki.

E szerint minimális beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel lehet alakítani a szőlő fás részeit, a törzseket, karokat, termőalapokat. Úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy egy erősebb, hosszabb élettartamú, egészségesebb tőke jöhessen létre, ami megfelelően képes reagálni a klímaváltozás kihívásaira. A módszernek köszönhetően jobb lesz a termés, amiből aztán még finomabb borok készülhetnek.

A kurzus résztvevői az elméleti ismeretszerzés után két napos terepgyakorlaton sajátíthatták el a korszerű metszési módszer alapjait, májusban pedig az így kezelt állományokban az újfajta hajtásválogatási technikát is megtanulhatják majd.

A Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiája hosszútávú együttműködést tervez a Simonit & Sirch-el: ősszel újabb workshopokat szerveznének azért, hogy javuljon a tokaji ültevények egészségi állapota.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.