Válságkezelés a koronavírus alatt

2020, november 23 - 16:03
A koronavírus első hulláma által okozott krízishelyzet vezetéselméleti tanulságairól tartott online előadást hétfőn, a Debreceni Egyetem hallgatóinak a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) mesteroktatója, Lencsés Gergő, a General Electric globális értéklánc vezetője.

A MÜZLI online előadásának több mint kétszáz résztvevőjét Becsky-Nagy Patrícia egyetemi docens köszöntötte. A GTK Pénzügyi nem önálló tanszék vezetője elmondta, hogy a gazdaságtudományi és a műszaki hallgatók számára is hasznos, ha egy olyan üzleti szereplő tapasztalatait ismerhetik meg, aki hosszú ideje dolgozik aktívan a területen.

Ascsillán Endre, a GE alelnöke, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője mérföldkőnek nevezte a hétfői előadást, hiszen a hallgatók egy olyan szakembertől hallhattak első kézből információkat a válságkezelésről, aki jelentős szerepet játszott a GE-nél a krízishelyzet kezelésében.

- Az online előadás révén széles körben megvalósul a MÜZLI szemléletformáló és az ipari körülmények között szerzett gyakorlati tapasztalatok megosztásáról szóló küldetése – jelentette ki Ascsillán Endre.

Lencsés Gergő a General Electric (GE) globális értéklánc vezetőjeként a világ energiatermelésének 46 százalékát ellátó ipari óriás energetikai üzletágához tartozó összes gyár (15 üzem) működéséért, egyben több tízezer ember munkájáért felel.

A MÜZLI mesteroktatója 2020-ban jelentős szerepet vállalt abban, hogy a világcég termelése a koronavírus-járvány okozta kihívások mellett is folyamatos maradt.

- Más szemszögből tudom megmutatni a krízishelyzetet, munkámból kifolyólag a látásmódom nem kárpát-medencei, vagy közép-európai, hanem globális – hangsúlyozta Lencsés Gergő.

A mesteroktató szerint nem beszélünk eleget arról, hogyan kell vezetni egy vállalatot válsághelyzetben, éppen ezért választotta előadása témájának a koronavírus első hulláma által okozott krízis vezetéselméleti tanulságait.

- A XXI. században folyamatosan problémákat és kríziseket kell megoldani. Azonban ezek a problémák újszerűek, komplexek és globálisak, exponenciális növekednek, gyorsan evolválódnak, és túl lassan reagálunk rájuk, így nincs elég idő megoldani azokat – mutatott ár Lencsés Gergő.

A globális értéklánc vezető felidézte a koronavírus első hullámának kulcsállomásait, ahol nagyon gyorsan kritikus szintet ért el a krízis, illetve ismertette a Távol-Keleten alkalmazott hatékony óvintézkedéseket. A krízishelyzetekről szólva kiemelte, hogy ilyen esetekben a leghierarchikusabb szervezeteknél is szükség van a decentralizációra, amely jótékony hatással van az egyes egységek közötti kommunikációra, a döntéshozás felgyorsítására.

A koronavírus nyomán kialakított helyzetet a XX. század eleji spanyolnátha-járványhoz hasonlította Lencsés Gergő, és bemutatta azt az egy hét alatt hozott 32 védelmi intézkedést – köztük több innovatív eljárást –, amelyek révén a GE veresegyházi gyára hatékonyan tudott szembeszállni a koronavírussal. A szakember kiemelte, sokat árul el a vállalati kultúráról és a munkavállalók elhivatottságáról, hogy miként reagálnak egy ilyen volumenű krízishelyzetre.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.