Hamar benépesül az egyetem ipari parkja

2020, november 20 - 13:03
Még csak hat hónapja rakták le az alapkövet, de már szerkezetkész a Debreceni Egyetem Innovációs Központja a Vezér úti ipari parkban. A tervek szerint 2021 tavaszán átadják a több mint 5000 négyzetméteres, háromszintes épületet a Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában.

Az Innovációs Központ alapkövét június 9-én rakták le Palkovics László innovációs és fejlesztési miniszter jelenlétében. A Debreceni Egyetem ipari parkjában ez lesz az első, kifejezetten az egyetemi tudásra épülő, a kutatást és ipari igényeket egyaránt kiszolgáló épület.

A látványos, hatalmas üveghomlokzattal rendelkező központ az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplőit gyűjti majd egy helyre. - Az épületben elsősorban inkubációs tevékenységet végeznek, de oktatási és gyakorlati bázisként is szolgál majd, ahol az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a start-up cégek projektjei - mondta a hirek.unideb.hu-nak Bács Zoltán kancellár. A 3,8 milliárd forintból 85%-ban megvalósuló három szintes, több mint ötezer négyzetméter alapterületű Innovációs Központnak a science parkba betelepülő vállalkozások kiszolgálásában is szerepe lesz. A hiányzó megvalósítási rész a beköltözők igényeitől függően lesz alakítható a földszinti „üzemi” szinten, illetve a legfelső „office” emeleten. A középső „open office & meeting rooms” szint teljes készültségben várja majd a beköltözőket, vagy csak egy-egy munkahelynyi helyet használni vágyókat.

A Debreceni Egyetem Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában a következő ütemben pilot oltóanyagüzem és járműlabor is épül. Ez utóbbi tervezett helyén már a régészeti munkákat végzik. Az eredetileg 25 hektáros egyetemi ipari park ma már 70 hektáron várja a tudásintenzív ágazatokkal közös beruházásokat. A DE science parkjában elsősorban az egészségipar és a járműipar területén innovatív beruházások valósulnak meg.


Az Innovációs Központ megvalósításában és a science park infrastrukturális fejlesztésében generál szervezőként meghatározó szerepet játszik az egyetemi tulajdonú UD TUTI Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Nonprofit Kft. A terület előkészítését a Dryvit Profi Kft. végezte el, a létesítmény a BORD Építész Stúdió Kft. tervei alapján a Hunép Kft. kivitelezésében valósul meg 2021 februárjáig.

Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.