Elismert ifjú tudósok

2016, augusztus 17 - 14:45
Újabb kitüntetéses doktorokat avatnak a Debreceni Egyetemen. A hazai felsőoktatási intézmények között itt adták át a legtöbb aranygyűrűt.

A Magyar Közlöny legfrissebb, 2016/118. számában jelent meg Áder János köztársasági elnök két határozata, amelyben hozzájárul, hogy Aradi Bernadett matematikust és Szöőr Árpád orvost a Debreceni Egyetem rektora „Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae” kitüntetéssel avassa doktorrá.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint a felsőoktatási intézmény rektora – a köztársasági elnök előzetes hozzájárulásával – „Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae” kitüntetéssel avatja doktorrá azt, akinek a középiskolában és a felsőoktatási intézményben, valamint a doktori képzésben folytatott tanulmányai során a teljesítményét mindig a legmagasabbra értékelték, feltéve továbbá, hogy a doktori fokozatszerzési eljárás során is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Az elismerés különlegességét jelzi, hogy az 1990 óta eltelt 26 esztendőben a jogtár tanúsága szerint összesen 42 köztársasági elnöki határozat született kitüntetéses doktorrá avatásról, 45 fiatal tudós „koronázhatta” meg eredményes tanulmányait az aranygyűrű átvételével. A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem büszkélkedhet a legtöbb kitüntetettel (DE-12, BME-10, SzTE-8, SE-8, ELTE-4, PTE-1, ME-1, PE-1).

Aradi Bernadett és Szöőr Árpád november 26-án veheti át kitüntetéses doktori címét a Debreceni Egyetemen.

Varga Zsolt


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.